Aktualności

Ekologiczna podpałka z łusek kawy! Pomysł został opatentowany i czeka na komercjalizację
O tym, że łuski kawy mogą być wykorzystywane jako podpałka, dowiedli naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Podczas procesu badawczego, Zespół prof. Katarzyny Wilpiszewskiej dodawał do łusek kawy spoiwo takie jak parafina, wosk sojowy, palmowy lub pszczeli, a całość poddał sprasowaniu w podwyższonej temperaturze. Taki zabieg poprawił właściwości hydrobowe i palność podpałki, a otrzymane płytki mogą służyć jako skuteczna podpałka do grilla czy kominków.
Innowacyjny pomysł został opatentowany przez Urząd Patentowy RP. Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz dążyć do komercjalizacji wynalazku.
Więcej pomysłów na wykorzystanie odpadów przedstawione zostaną już od 10 do 11 kwietnia 2024 roku podczas XXIV Targów Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami EKOTECH w Targach Kielce.
/MSi/