387330201-1982274538811996-5374156884651952701-n.jpg
Laureatów konkursu Smak Jakości poznaliśmy podczas gali w sali Omega w Targach Kielce.

Pierwsza edycja konkursu Smak Jakości® z 80 produktami! Zwycięzcy nagrodzeni podczas gali w Targach Kielce

16 listopada 2023
Pamas Salami zwycięzcą w kategorii Smak Innowacji, Zakłady Mięsne Łuków na pierwszym miejscu w kategorii Smak Wygody, „jedynka” w kategorii  Smak Natury została przyznana dla Zakładów Mięsnych Mielczarek, zaś w kategorii Smak Premium zwyciężyła Aleksandria. Konkurs i gala zostały przeprowadzone podczas Targów Marek Własnych, 15 listopada.

Przedstawiciele topowych sieci handlowych, którzy na co dzień zajmują się kategorią mięsa i wędlin w swoich sieciach - Eurocash, Specjał, King, Auchan oraz Intermarche, kosztowali i oceniali wyroby prezentowane podczas konkursu Smak Jakości, który towarzyszył Targom Marek Własnych. Na stołach znalazło się ponad 80 produktów.

– Jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni zainteresowaniem tym konkursem. Zgłosiło się ponad 20 firm z różnych stron Polski. Jury oceniało produkty w czterech kategoriach, Smak Innowacji, Smak Wygody, Smak Natury oraz Smak Premium – mówi Marek Bielski, wydawca miesięcznika "Rzeźnik polski" należącego do Gemini Group, która jest partnerem wydarzenia w kieleckim ośrodku wystawienniczym.  

 

Specjaliści zwracali uwagę m.in. na to, czy producenci potrafią dotrzymać kroku zmianom zachodzącym w branży. Przyjrzeli się daniom gotowym i ocenili, czy smak odpowiada jakości zgłoszonych do konkursu wytworów. Na stołach jurorów znalazły się także produkty o recepturze niezmiennej od pokoleń oraz artykuły klasy premium.

Jury konkursu to przedstawiciele cenionych i dużych sieci, dlatego dla uczestników Smak Jakości stanowił doskonałą okazję do promocji i prezentacji swoich najlepszych produktów, pozyskania uznania oraz nowych partnerów biznesowych.

Wyniki Smaku Jakości poznaliśmy podczas uroczystej gali w czasie Targów Marek Własnych w sali Omega.

 

W kategorii Smak Innowacji pierwsze miejsce zajęła firma Pamas Salami z produktem "Salami spinata Pamas z zielonym pieprzem". Drugie miejsce przyznano przedsiębiorstwu Escargots za produkt pod nazwą "Fromentine escargots", czyli ślimaki po burgundzku. Trzecie miejsce należy do Zakładów Mięsnych Łuków z wołowiną do szarpania wolno gotowaną.   

W kategorii Smak Wygody zwyciężyły Zakłady Mięsne Łuków z żeberkami wołowymi wolno gotowanymi. Drugie miejsce zajęła firma SuperDrob z kurczakiem z szyją bez podrobów w marynacie imbirowo – cytrynowej nadzianym jabłkami. Trzecie zajęła firma Michna Food z produktem „Paszteciki mix”.  

W kategorii Smak Natury pierwszym miejscem nagrodzone zostały Zakłady Mięsne Mielczarek za produkt „Na pajdę z mięsem i cebulką”. Drugie miejsce zajął Zakład przetwórstwa mięsa Matthias Sp. z o.o. z „Dobrym boczkiem”, zaś trzecie miejsce - Grupa Handlowa Wędliny od Zawsze z „Szynka od zawsze”.  

W kategorii Smak Premium pierwsze miejsce zajęła firma Aleksandria z „Szynką wiedeńską”, drugie – Pamas Salami z „Salami spinata Pamas”, zaś trzecie – Zychowicz Przetwórstwo Mięsa z „Szynką z beczki”.

aaaaaa.jpg [178.84 KB]

/YY/

/MŚ/

Polecane aktualności
06 grudnia 2023
Fabryka Cukierków Pszczółka, Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno, Młyny Stoisław, Polskie Przetwory Włocławek, Zamojskie Zakłady Zbożowe zaprezentowały ofertę pod produkcję marek własnych 15  i 16 listopada w Targach Kielce. – Są powody do satysfakcji – mówi Artur Krzeszowiak z KGS.
16 listopada 2023
Dwudniowy Kongres Ekspansywnych Eksporterów to doskonałe uzupełnienie oferty Targów Marek Własnych. Jedną z ciekawszych prelekcji podczas drugiego dnia wydarzenia był panel dyskusyjny zatytułowany „Biznes skazany na sukces. Ekspansja do Wielkiej Brytanii”.
16 listopada 2023
Różnorodność ofert producentów z Polski, Słowacji, Niemiec, Albanii, Estonii, Stanów Zjednoczonych na Targach Marek Własnych jest imponująca. Wydarzenie trwa 15 i 16 listopada 2023 w Targach Kielce.
16 listopada 2023
Wartość koszyka sprzedaży produktów FMCG w Polsce we wrześniu tego roku wynosiła 271 mld zł, a lwią jego część, bo blisko 73%, stanowiły produkty spożywcze. Z danych przywoływanych przez eksperta Retail Services NielsenIQ, Przemysława Korotusza wynika, że udział marek własnych stanowił blisko 53 mld zł, co daje ponad 20% wartości całego koszyka.
15 listopada 2023
Współpraca międzynarodowa dla eksportu, finansowanie i zabezpieczanie transakcji zagranicznych – m.in. te kwestie poruszyli specjaliści podczas wydarzenia towarzyszącego Targom Marek Własnych w środę, 15 listopada, w Centrum Kongresowym Targów Kielce.
15 listopada 2023
Nowe informacje i umiejętności zdobywali podczas Forum Marek Własnych uczestnicy trwających 15 i 16 listopada w Targach Kielce Future Private Labels Expo, czyli Targów Marek Własnych. W pierwszym dniu wydarzenia goście mieli szansę wziąć udział w warsztatach, których zróżnicowana tematyka odpowiadała na szeroki wachlarz potrzeb zwiedzających.
15 listopada 2023
Targi Marek własnych to nie tylko wyjątkowe miejsce, gdzie sieci handlowe spotykają się z producentami. To także doskonała platforma do wymiany doświadczeń. Właśnie taki cel ma trwający w Targach Kielce „Okrągły stół branży mięsnej i nowoczesnego handlu” zorganizowany przez miesięcznik „Rzeźnik polski”.
15 listopada 2023
Współpraca w zakresie wzajemnej pomocy, organizacja biznesowych misji i konferencji o tematyce gospodarczej. Takie są filary listu intencyjnego podpisanego w środę, 15 listopada, przez przedstawicieli Targów Kielce, Izby Przemysłowo-Handlowej Polska-Azja oraz Chińsko-Polskiej Izby Gospodarczej.