Aktualności

Kompostowanie coraz popularniejsze
O około 13 procent w ciągu roku wzrósł w Polsce udział kompostowania w procesie przetwarzania odpadów komunalnych. Coraz więcej osób przykłada uwagę do ochrony środowiska i maksymalnie zagospodarowuje odpady – przeznacza je do przetworzenia na ciepło, czy nowy produkt. W ten trend wpisuje się właśnie kompostowanie. A biorąc pod uwagę możliwość wykorzystania bioodpadów jako formy nawożenia w miejsce drożejących nawozów sztucznych, zainteresowanie tą metodą wykorzystania resztek może tylko rosnąć.
Kompost trafia przede wszystkim do gleby. Rośliny uprawiane na takiej w ziemi są lepiej odżywione i bardziej odporne na choroby, szkodniki czy zmiany temperatur. Kolejnym argumentem zachęcającym do kompostowania będą benefity, które ma oferować europejski Zielony Ład takie, jak obniżki opłat za odbiór śmieci.
Sposób kompostowania służący środowisku
Co jest ważne w gromadzeniu bioodpadów, to konieczność zadbania, by nie szkodziły środowisku. Chodzi przede wszystkim o czystość powietrza i gleby. Dlatego należy odpowiednio odpady segregować i przechowywać.
Poza resztkami roślin pochodzącymi z ogrodu, na kompost nadają się odpadki kuchenne – ale bez mięsa i kości. Mogą to być obierki z warzyw, fusy z kawy i herbaty, bezzapachowe chusteczki higieniczne, niezadrukowany i pocięty papier, wytłoczki od jajek, zużyta ziemia z doniczek. Kompostownik najlepiej ulokować w zacienionym miejscu, w drewnianych skrzynkach lub specjalnych plastikowych termokompostownikach, które znacznie szybciej rozkładają materię organiczną. Nie można też zapominać o zapewnieniu dostępu do tlenu oraz nawadnianiu kompostu.
Więcej o gromadzeniu bioodpadów będzie można dowiedzieć się podczas przyszłorocznej edycji Targów Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami EKOTECH od 8 do 9 marca 2023 roku w Targach Kielce.
/MŚ/