top-view-red-wine-with-grape-cheese-cutting-board-dark-wooden-vertical.JPG

Świętokrzyskie wina na festiwalu

03 marca 2025
Kolejni wystawcy deklarują swój udział w Świętokrzyskim Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Targach Kielce 26 i 27 kwietnia, równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel. Wśród nich są właściciele znanych i cenionych w regionie winnic.

Winnica Sandomierska

Winnica ulokowana jest około 8 km od Sandomierza, na bardzo żyznej i ciepłej Wyżynie Sandomierskiej.

Winorośl do prawidłowego wzrostu potrzebuje nie tylko przepuszczalnej gleby o świetnych warunkach termicznych, lecz przede wszystkim dużo, dużo słońca – na Sandomierszczyźnie jest go pod dostatkiem.

Właściciele dbają o to, by siedlisko było czyste i przyjazne – nie tylko dla ludzi, lecz także dla lokalnego ekosystemu.

Uprawiane odmiany to m.in.: Seyval Blanc, Regent, Gewurztramminer, Riesling, Zweigelt, Muscaris, Solaris. Winnica Sandomierska nie prowadzi przemysłowej produkcji owoców – to rodzinna manufaktura, w której każdy krzew traktowany jest indywidualnie. Przekłada się to na wyjątkowy smak produkowanych win.

 

Winnica Avra

Avra to mała, rodzinna winnica położona wśród sadów w pobliżu Szydłowa, zwanego polskim Carcasonne. Właściciele oczarowani okolicą i zainspirowani klimatem Grecji, gdzie spędzili kilka lat życia, właśnie tu postanowili założyć winnicę.

Tworzą ją powoli od kilkunastu lat. Pierwsze krzewy posadzili w 2012 roku, w 2015 powstało pierwsze wino, a w 2016 dosadzili kolejne krzewy. Uprawiane odmiany to Regent, Rondo, Zweigelt, Solaris, Seyval blanc, Muscaris, Riesling i Bianca. Winnica zajmuje powierzchnię 1,12 ha, jest położona 225 m n.p.m. na gliniasto-piaszczystej glebie z ciekami naturalnych wód siarkowych.

Winnica jest uprawiana w pełni ekologicznie. Większość prac wykonywana jest ręcznie, podczas zbiorów każde grono jest starannie selekcjonowane. Dzięki temu uzyskiwane są zdrowe, dojrzałe owoce, co pozwala na produkcję wysokiej jakości wina stosując jedynie naturalne metody winifikacji.

 

Winnica Charbinowice Stara Wieś

Winnica powstała w 2009 roku, kiedy właściciele posadzili pierwsze krzewy winorośli na parceli zlokalizowanej we wsi Charbinowice, w powiecie kazimierskim. Wszystkie prace pielęgnacyjne w winnicy oraz zbiór winogron wykonywany jest ręcznie.

Uprawiane odmiany idealnie sprawdzają się w zmiennym klimacie południowej Polski. Trzy główne wina wytrawne: Materia alba (białe), Materia rubra (czerwone) i Materia rosea (różowe), powstają w sposób tradycyjny w małej winiarni usytuowanej obok winnicy, gdzie znajduje się też mała sala degustacyjna. Od 2017 roku właściciele prowadzą oficjalną sprzedaż win i biorą udział w konkursach winiarskich.

 

Winnica Terra

Winnica znajduje się w Malicach Kościelnych w gminie Lipnik, w dolinie Opatówki. Przez cały rok opiekuje się nią trzech panów M – Michał, Maciej i Mateusz. Aromaty i smaki, które zamknięte są w butelkach Winnicy Terra to efekt ich pracy. W winnicy większość prac wykonywana jest ręcznie.

Pomysł na własną winnicę zrodził się w Urugwaju, gdzie tamtejsi winiarze zapoznawali ich z produkcją wina. Urugwajskie winnice miały w sobie tyle uroku, że postanowili przenieść, choć w części, ich klimat do Polski i tak w 2016 roku posadzili pierwsze sadzonki. Obecnie w winnicy Terra na obszarze 4,15 ha rośnie prawie 20 tysięcy krzewów 8 odmian winorośli: 5 białych i 3 czerwone.

 

 Winnica Carolus

Winnica znajduje się we wsi Szczeka, położona jest między Staszowem a Połańcem, przy drodze wojewódzkiej 764.

Historia winnicy sięga 2007 roku, kiedy to pierwsze nasadzenia poczynił Wacław Szczoczarz, ojciec obecnego właściciela Pawła. Posadzone zostały wtedy odmiany: Marechal Foch, Rondo, Regent, Seyval Blanc, Hibernal, Gewurztraminer i kilka odmian deserowych o powierzchni 0,4 ha. W 2010 roku do grona miłośników winorośli dołączył syn Wacława, Paweł.

W 2016 roku winnica doczekała się legalizacji oraz wprowadzenia wina na rynek. 2018 rok to czas kolejnych nasadzeń i powiększenia winnicy do 1 ha. Zasadzono wówczas odmiany Leon Millot i Chardonnay.

Położenie winnicy na wysokości 190 metrów n.p.m. gwarantuje doskonałe warunki do uprawy winogron.

 

Winnica Milanowska

Winnica znajduje się w Milanowskiej Wólce w gminie Nowa Słupia, u stóp Łysej Góry.

W maju 2015 roku jej właścicielka Joanna Chrobot-Pabis wspólnie z mężem Wojciechem zasadziła 1500 krzewów. W kwietniu 2018 roku dosadzonych zostało kolejnych 1800.

Powierzchnia upraw zajmuje około 1 ha i jak deklarują właściciele, to nie jest ich ostatnie słowo. Uprawiane odmiany to: Rondo, Marechal Foch, Leon Millot, Muscaris, Svenson Red, Marquette, Sabrevois, Aurora, Regent, Solaris, Seyval Blanc.

Podczas sadzenia winorośli gospodarze natrafili na kilka starych pieców hutniczych sprzed 2000 lat. Dlatego też odmiany alotropowe żelaza takie jak: Alfa, Beta, Delta, Gamma znalazły się w nazwach ich win.

 

Winnica Fodymskich

Winnica Fodymskich została założona w Szczaworyżu w gminie Busko-Zdrój w 2016 roku.

Pierwsze krzewy winnej latorośli zostały posadzone w 2007 roku w ilości 50 sztuk. Sadzonki pochodziły z Francji (szczepy Chardonnay i Pinot Noir). Posadzenie tych kilkudziesięciu krzewów, jak podkreślają właściciele, zaszczepiło ich wielkie zainteresowanie, pasję oraz chęć do założenia winnicy.

Wiosną 2016 roku zostało zasadzone 20 arów, następne dosadzenia zostały przeprowadzone w 2018 roku do wielkości 70 arów. Obecnie uprawa zajmuje 1 ha. W winnicy uprawianych jest osiem odmian przeznaczonych na wino - cztery odmiany białe i cztery czerwone, z których produkowane są wina białe, różowe i czerwone.

 

Winnica Dworska

Winnica położona jest w Słupczy koło Sandomierza, na południowo- zachodniej wystawie na trasie Sandomierz – Lublin. Zajmuje niecały hektar, uprawiane są w niej szlachetne odmiany winorośli Vitis vinifera: Chardonnay, Pinot Noir i Riesling.

Winnica została posadzona w kwietniu 2021 roku i już w pierwszym roku zaskoczyła właścicieli bujnym wzrostem. W sierpniu kolejnego roku została zarejestrowana.

Przygotowując pole pod winnicę gospodarze odkryli grób pradziejowy. Prace archeologiczne prowadził dr Marek Florek z grupą badaczy. Naczynia nie są typowe dla okolic Sandomierza w epoce brązu, mają natomiast analogie na terenach zakarpackich (Rumunia, Węgry) i na Ukrainie; wstępnie można te naczynia datować na ok. 1300-1200 lat przed n.e.

W Winnicy Dworskiej znajduje się pole widokowe, z którego krajobraz rozciąga się na pas Gór Pieprzowych oraz Las Górski.

 

Polecane aktualności
16 kwietnia 2025
Z okazji I edycji Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz towarzyszących temu wydarzeniu imprez w dniach 25-27 kwietnia Kielecki Rower Miejski będzie dostępny za 1 złotych za 12 godzin użytkowania. Dodatkowo na czas targów powstanie stacja rowerów "Targi Kielce" przed terminalem wschodnim kieleckiego ośrodka wystawienniczego.
15 kwietnia 2025
Wśród wyjątkowych smaków i regionalnych opowieści 26 i 27 kwietnia podczas Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 czekać na nas będzie Jagodowe Pole – rodzinna plantacja z Modliborzyc, położona u stóp Gór Świętokrzyskich, specjalizująca się w uprawie niezwykłej jagody kamczackiej. To owoc o intensywnym smaku i wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, dojrzewający w słonecznej Sandomierszczyźnie – miejscu, gdzie natura oddycha pełną piersią.
10 kwietnia 2025
Czy ekologiczna, wytwarzana według tradycyjnych receptur i w naturalnych warunkach żywność może być jedną z dróg do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia? Na pewno tak. „Zdrowie od kuchni - siła lokalnych produktów” – pod takim hasłem, podczas II Świętokrzyskiego Forum Turystyki Zdrowotnej, odbędzie się prelekcja Ewy Boryckiej ze Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach.
08 kwietnia 2025
W II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej, odbywającym się równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel, weźmie udział wyjątkowa ekspertka - Ivana Bilkova, przez wiele lat dyrektor Zagranicznego Przedstawicielstwa Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego w Polsce, z działalnością na Litwę oraz Łotwę.
31 marca 2025
Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Pan Rafał Szmytke objął Patronat Honorowy nad Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz oraz II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej. Dziękujemy!
28 marca 2025
Informacja ta na pewno ucieszy osoby z niepełnosprawnościami, które pragną żyć aktywnie i z satysfakcją. Podczas odbywających się 26 i 27 kwietnia Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 gościć będzie bowiem Ogólnopolska Sieć Turystyki Wytchnieniowej, która zrzesza osoby i podmioty z całej Polski, zajmujące się turystyką społeczną oraz te odpowiedzialne za wdrażanie i realizację różnych form opieki wytchnieniowej właśnie dla osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin.
14 marca 2025
Targi Kielce konsekwentnie umacniają swoją pozycję jako kluczowy gracz na rynku targowym, stawiając na rozwój dwóch strategicznych obszarów – bezpieczeństwa oraz branży agro. Podczas briefingu prasowego Prezes Andrzej Mochoń podkreślił znaczenie wydarzeń takich jak Agrotech, Expo2Bee, Slowtravel i Hippikon Expo, które stają się nową wizytówką targów. Minister Czesław Siekierski zwrócił uwagę na rolę Agrotechu w kontekście wyzwań, z jakimi mierzy się sektor rolniczy.
04 marca 2025
Winnica położona jest w samym sercu Tulibowa w powiecie lipnowskim, niedaleko najszerszego w Polsce koryta rzeki Wisły, w województwie kujawsko-pomorskim. Winnica Tulibowo to miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność w sztuce tworzenia wyjątkowych win. Jest jedną z niewielu winnic w Polsce, która produkuje wino z jagody kamczackiej, ponadto od niespełna roku w ofercie ma również wina gronowe. Jej wyroby będziemy mogli poznać podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych.