top-view-red-wine-with-grape-cheese-cutting-board-dark-wooden-vertical.JPG

Świętokrzyskie wina na festiwalu

03 marca 2025
Kolejni wystawcy deklarują swój udział w Świętokrzyskim Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Targach Kielce 26 i 27 kwietnia, równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel. Wśród nich są właściciele znanych i cenionych w regionie winnic.

Winnica Sandomierska

Winnica ulokowana jest około 8 km od Sandomierza, na bardzo żyznej i ciepłej Wyżynie Sandomierskiej.

Winorośl do prawidłowego wzrostu potrzebuje nie tylko przepuszczalnej gleby o świetnych warunkach termicznych, lecz przede wszystkim dużo, dużo słońca – na Sandomierszczyźnie jest go pod dostatkiem.

Właściciele dbają o to, by siedlisko było czyste i przyjazne – nie tylko dla ludzi, lecz także dla lokalnego ekosystemu.

Uprawiane odmiany to m.in.: Seyval Blanc, Regent, Gewurztramminer, Riesling, Zweigelt, Muscaris, Solaris. Winnica Sandomierska nie prowadzi przemysłowej produkcji owoców – to rodzinna manufaktura, w której każdy krzew traktowany jest indywidualnie. Przekłada się to na wyjątkowy smak produkowanych win.

 

Winnica Avra

Avra to mała, rodzinna winnica położona wśród sadów w pobliżu Szydłowa, zwanego polskim Carcasonne. Właściciele oczarowani okolicą i zainspirowani klimatem Grecji, gdzie spędzili kilka lat życia, właśnie tu postanowili założyć winnicę.

Tworzą ją powoli od kilkunastu lat. Pierwsze krzewy posadzili w 2012 roku, w 2015 powstało pierwsze wino, a w 2016 dosadzili kolejne krzewy. Uprawiane odmiany to Regent, Rondo, Zweigelt, Solaris, Seyval blanc, Muscaris, Riesling i Bianca. Winnica zajmuje powierzchnię 1,12 ha, jest położona 225 m n.p.m. na gliniasto-piaszczystej glebie z ciekami naturalnych wód siarkowych.

Winnica jest uprawiana w pełni ekologicznie. Większość prac wykonywana jest ręcznie, podczas zbiorów każde grono jest starannie selekcjonowane. Dzięki temu uzyskiwane są zdrowe, dojrzałe owoce, co pozwala na produkcję wysokiej jakości wina stosując jedynie naturalne metody winifikacji.

 

Winnica Charbinowice Stara Wieś

Winnica powstała w 2009 roku, kiedy właściciele posadzili pierwsze krzewy winorośli na parceli zlokalizowanej we wsi Charbinowice, w powiecie kazimierskim. Wszystkie prace pielęgnacyjne w winnicy oraz zbiór winogron wykonywany jest ręcznie.

Uprawiane odmiany idealnie sprawdzają się w zmiennym klimacie południowej Polski. Trzy główne wina wytrawne: Materia alba (białe), Materia rubra (czerwone) i Materia rosea (różowe), powstają w sposób tradycyjny w małej winiarni usytuowanej obok winnicy, gdzie znajduje się też mała sala degustacyjna. Od 2017 roku właściciele prowadzą oficjalną sprzedaż win i biorą udział w konkursach winiarskich.

 

Winnica Terra

Winnica znajduje się w Malicach Kościelnych w gminie Lipnik, w dolinie Opatówki. Przez cały rok opiekuje się nią trzech panów M – Michał, Maciej i Mateusz. Aromaty i smaki, które zamknięte są w butelkach Winnicy Terra to efekt ich pracy. W winnicy większość prac wykonywana jest ręcznie.

Pomysł na własną winnicę zrodził się w Urugwaju, gdzie tamtejsi winiarze zapoznawali ich z produkcją wina. Urugwajskie winnice miały w sobie tyle uroku, że postanowili przenieść, choć w części, ich klimat do Polski i tak w 2016 roku posadzili pierwsze sadzonki. Obecnie w winnicy Terra na obszarze 4,15 ha rośnie prawie 20 tysięcy krzewów 8 odmian winorośli: 5 białych i 3 czerwone.

 

 Winnica Carolus

Winnica znajduje się we wsi Szczeka, położona jest między Staszowem a Połańcem, przy drodze wojewódzkiej 764.

Historia winnicy sięga 2007 roku, kiedy to pierwsze nasadzenia poczynił Wacław Szczoczarz, ojciec obecnego właściciela Pawła. Posadzone zostały wtedy odmiany: Marechal Foch, Rondo, Regent, Seyval Blanc, Hibernal, Gewurztraminer i kilka odmian deserowych o powierzchni 0,4 ha. W 2010 roku do grona miłośników winorośli dołączył syn Wacława, Paweł.

W 2016 roku winnica doczekała się legalizacji oraz wprowadzenia wina na rynek. 2018 rok to czas kolejnych nasadzeń i powiększenia winnicy do 1 ha. Zasadzono wówczas odmiany Leon Millot i Chardonnay.

Położenie winnicy na wysokości 190 metrów n.p.m. gwarantuje doskonałe warunki do uprawy winogron.

 

Winnica Milanowska

Winnica znajduje się w Milanowskiej Wólce w gminie Nowa Słupia, u stóp Łysej Góry.

W maju 2015 roku jej właścicielka Joanna Chrobot-Pabis wspólnie z mężem Wojciechem zasadziła 1500 krzewów. W kwietniu 2018 roku dosadzonych zostało kolejnych 1800.

Powierzchnia upraw zajmuje około 1 ha i jak deklarują właściciele, to nie jest ich ostatnie słowo. Uprawiane odmiany to: Rondo, Marechal Foch, Leon Millot, Muscaris, Svenson Red, Marquette, Sabrevois, Aurora, Regent, Solaris, Seyval Blanc.

Podczas sadzenia winorośli gospodarze natrafili na kilka starych pieców hutniczych sprzed 2000 lat. Dlatego też odmiany alotropowe żelaza takie jak: Alfa, Beta, Delta, Gamma znalazły się w nazwach ich win.

 

Winnica Fodymskich

Winnica Fodymskich została założona w Szczaworyżu w gminie Busko-Zdrój w 2016 roku.

Pierwsze krzewy winnej latorośli zostały posadzone w 2007 roku w ilości 50 sztuk. Sadzonki pochodziły z Francji (szczepy Chardonnay i Pinot Noir). Posadzenie tych kilkudziesięciu krzewów, jak podkreślają właściciele, zaszczepiło ich wielkie zainteresowanie, pasję oraz chęć do założenia winnicy.

Wiosną 2016 roku zostało zasadzone 20 arów, następne dosadzenia zostały przeprowadzone w 2018 roku do wielkości 70 arów. Obecnie uprawa zajmuje 1 ha. W winnicy uprawianych jest osiem odmian przeznaczonych na wino - cztery odmiany białe i cztery czerwone, z których produkowane są wina białe, różowe i czerwone.

 

Winnica Dworska

Winnica położona jest w Słupczy koło Sandomierza, na południowo- zachodniej wystawie na trasie Sandomierz – Lublin. Zajmuje niecały hektar, uprawiane są w niej szlachetne odmiany winorośli Vitis vinifera: Chardonnay, Pinot Noir i Riesling.

Winnica została posadzona w kwietniu 2021 roku i już w pierwszym roku zaskoczyła właścicieli bujnym wzrostem. W sierpniu kolejnego roku została zarejestrowana.

Przygotowując pole pod winnicę gospodarze odkryli grób pradziejowy. Prace archeologiczne prowadził dr Marek Florek z grupą badaczy. Naczynia nie są typowe dla okolic Sandomierza w epoce brązu, mają natomiast analogie na terenach zakarpackich (Rumunia, Węgry) i na Ukrainie; wstępnie można te naczynia datować na ok. 1300-1200 lat przed n.e.

W Winnicy Dworskiej znajduje się pole widokowe, z którego krajobraz rozciąga się na pas Gór Pieprzowych oraz Las Górski.

 

Polecane aktualności
27 kwietnia 2025
Targi Slow Travel, poświęcone turystyce zdrowotnej, ekologii i świadomemu stylowi życia, dzięki wsparciu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi stały się miejscem prezentacji działalności instytucji służących rolnictwu, także ośrodków doradztwa rolniczego oraz gospodarstw oferujących regionalne smakołyki z różnych stron Polski.
27 kwietnia 2025
- Targi Kielce to przestrzeń nowoczesnych idei, które odpowiadają na potrzeby współczesnego świata – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski, odwiedzając wystawy SlowTravel, Expo2Bee, Camper&Travel oraz Dom, Ogród i Ty. Zwrócił uwagę, że Targi Kielce od lat pełnią ważną rolę nie tylko w promocji różnych branż, ale także w kreowaniu nowych kierunków rozwoju gospodarczego.
26 kwietnia 2025
II Świętokrzyskie Forum Turystyki Zdrowotnej zgromadziło w Targach Kielce ekspertów, przedstawicieli branży turystycznej, właścicieli obiektów noclegowych oraz promotorów zdrowego stylu życia z całej Polski i zagranicy. Zaprezentowali szeroką ofertę dla osób, które chcą zadbać o ciało i duszę.
26 kwietnia 2025
Jak Czesi korzystają z oferty uzdrowiskowej? Odpowiadając krótko – chętnie. O czeskich trendach, zwyczajach i tradycjach związanych ze zdrowotnymi podróżami, podczas II Forum Turystyki Zdrowotnej towarzyszącemu targom SlowTravel, opowiedziała Ivana Bilkova - wieloletnia dyrektor zagranicznego przedstawicielstwa Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego w Polsce, z działalnością na Litwie i Łotwie, a także była wiceminister w czeskim Ministerstwie Rozwoju Regionalnego.
26 kwietnia 2025
Pasjonaci zdrowego stylu życia, amatorzy agroturystyki i turystyki zdrowotnej i smakosze produktów ekologicznych przyjechali do Targów Kielce na trwające 26 i 27 kwietnia targi SlowTravel. Otwarcie imprezy odbyło się w sobotę, tuż przed południem, i było okazją do rozmów o turystyce, zdrowiu i znaczeniu wypoczynku w dzisiejszym dynamicznym świecie.
26 kwietnia 2025
Dom, natura, podróże i zdrowie – wszystko to znajdziesz w jednym miejscu. W Targach Kielce trwają cztery wyjątkowe wydarzenia, które łączą pasję, wiedzę i styl życia. Od dziś do 27 kwietnia hale wystawiennicze zamieniają się w przestrzeń pełną pomysłów, emocji i spotkań. Sprawdź, co czeka na Ciebie w ten weekend!
16 kwietnia 2025
Z okazji I edycji Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz towarzyszących temu wydarzeniu imprez w dniach 25-27 kwietnia Kielecki Rower Miejski będzie dostępny za 1 złotych za 12 godzin użytkowania. Dodatkowo na czas targów powstanie stacja rowerów "Targi Kielce" przed terminalem wschodnim kieleckiego ośrodka wystawienniczego.
15 kwietnia 2025
Wśród wyjątkowych smaków i regionalnych opowieści 26 i 27 kwietnia podczas Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 czekać na nas będzie Jagodowe Pole – rodzinna plantacja z Modliborzyc, położona u stóp Gór Świętokrzyskich, specjalizująca się w uprawie niezwykłej jagody kamczackiej. To owoc o intensywnym smaku i wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, dojrzewający w słonecznej Sandomierszczyźnie – miejscu, gdzie natura oddycha pełną piersią.