Aktualności

O turystyce zdrowotnej przyszłości na targach Slow Travel w kieleckim ośrodku wystawienniczym
Wspólne motto wydarzenia – "Włącz super moce" – było zaproszeniem do rozmowy o zmieniających się potrzebach współczesnych podróżników oraz o nowych trendach, które kształtują rynek usług turystycznych.
Nowoczesne spojrzenie na zdrowie i podróżowanie w Targach Kielce
Forum otworzyła prezentacja dr Asji Aulisio z Politechniki w Turynie, która przedstawiła diagnozę sektora turystyki w regionie świętokrzyskim w kontekście europejskich trendów. Z kolei Manon Cosson z Tourisme Lab Nouvelle-Aquitaine zaprezentowała koncepcję Laboratorium Inicjatyw Turystycznych, podkreślając rolę innowacji i współpracy branżowej.
Ważnym punktem programu były wystąpienia liderów świętokrzyskich uzdrowisk. Beata Wacławik z Uzdrowiska Busko-Zdrój S.A. oraz Jerzy Pamuła, dyrektor Sanatorium „Włókniarz” oraz lekarz Michał Maj pokazali, jak region buduje swoją markę poprzez profesjonalne usługi rehabilitacyjne i ofertę spa, odpowiadając na rosnące potrzeby rynku w zakresie regeneracji i terapii prozdrowotnej. – Przybywa osób niepełnosprawnych, coraz więcej z nas ma problemy ze zdrowiem, między innymi z kręgosłupem. Liczba osób korzystających z rehabilitacji w naszym uzdrowisku lawinowo rośnie. Z 787 osób w 2023 do 1027 w 2024 roku, ponad 41 procent są to osoby niepełnosprawne. Mając na uwadze długość życia, choroby cywilizacyjne, spodziewać się możemy, że te liczby będą rosły – przekazywali dyrektor Jerzy Pamuła i doktor Michał Maj.
Silver Tourism i inteligencja kulinarna – nowe trendy w turystyce
Rozwija się także srebrna turystyka. W panelu dyskusyjnym przygotowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego udział wzięli m.in. dr Jarosław Lichacy, dr Karina Przybyło-Kisieleska, Aleksandra Laudańska i dr Jarosław Handzel. Eksperci wskazali, że turystyka dla dojrzałych gości powinna oferować nie tylko komfortowe warunki, ale również programy profilaktyczne, zdrowotne i rekreacyjne.
Interesującą nowością była prezentacja dr Bogdana Gałązki dotycząca inteligencji kulinarnej – świadomego podejścia do jedzenia jako elementu zdrowego stylu życia i budowania gościnności w turystyce. Również Ewa Borycka ze Świętokrzyskiej Izby Rolniczej podkreśliła rolę lokalnych produktów w tworzeniu autentycznej i zdrowej oferty gastronomicznej.
Inspiracje zza granicy i caravaning jako filozofia
O międzynarodowych doświadczeniach w turystyce uzdrowiskowej mówiła Ivana Bilkova, była posłanka czeskiego parlamentu i ekspertka w dziedzinie promocji Czech w Polsce. Z kolei Adam Cieplak, twórca popularnego portalu Wyprawomaniak.pl, dzielił się swoją wizją podróżowania kamperem, ukazując caravaning jako sposób na życie w rytmie slow i w zgodzie z naturą.