491448060-1186127982740014-8901145947867466536-n.jpg

O turystyce zdrowotnej przyszłości na targach Slow Travel w kieleckim ośrodku wystawienniczym

26 kwietnia 2025
II Świętokrzyskie Forum Turystyki Zdrowotnej zgromadziło w Targach Kielce ekspertów, przedstawicieli branży turystycznej, właścicieli obiektów noclegowych oraz promotorów zdrowego stylu życia z całej Polski i zagranicy. Zaprezentowali szeroką ofertę dla osób, które chcą zadbać o ciało i duszę.

Wspólne motto wydarzenia – "Włącz super moce" – było zaproszeniem do rozmowy o zmieniających się potrzebach współczesnych podróżników oraz o nowych trendach, które kształtują rynek usług turystycznych.

Nowoczesne spojrzenie na zdrowie i podróżowanie w Targach Kielce

Forum otworzyła prezentacja dr Asji Aulisio z Politechniki w Turynie, która przedstawiła diagnozę sektora turystyki w regionie świętokrzyskim w kontekście europejskich trendów. Z kolei Manon Cosson z Tourisme Lab Nouvelle-Aquitaine zaprezentowała koncepcję Laboratorium Inicjatyw Turystycznych, podkreślając rolę innowacji i współpracy branżowej.

Ważnym punktem programu były wystąpienia liderów świętokrzyskich uzdrowisk. Beata Wacławik z Uzdrowiska Busko-Zdrój S.A. oraz Jerzy Pamuła, dyrektor Sanatorium „Włókniarz” oraz lekarz Michał Maj pokazali, jak region buduje swoją markę poprzez profesjonalne usługi rehabilitacyjne i ofertę spa, odpowiadając na rosnące potrzeby rynku w zakresie regeneracji i terapii prozdrowotnej. – Przybywa osób niepełnosprawnych, coraz więcej z nas ma problemy ze zdrowiem, między innymi z kręgosłupem. Liczba osób korzystających z rehabilitacji w naszym uzdrowisku lawinowo rośnie. Z 787 osób w 2023 do 1027 w 2024 roku, ponad 41 procent są to osoby niepełnosprawne. Mając na uwadze długość życia, choroby cywilizacyjne, spodziewać się możemy, że te liczby będą rosły – przekazywali dyrektor Jerzy Pamuła i doktor Michał Maj.

Silver Tourism i inteligencja kulinarna – nowe trendy w turystyce

Rozwija się także srebrna turystyka. W panelu dyskusyjnym przygotowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego udział wzięli m.in. dr Jarosław Lichacy, dr Karina Przybyło-Kisieleska, Aleksandra Laudańska i dr Jarosław Handzel. Eksperci wskazali, że turystyka dla dojrzałych gości powinna oferować nie tylko komfortowe warunki, ale również programy profilaktyczne, zdrowotne i rekreacyjne.

Interesującą nowością była prezentacja dr Bogdana Gałązki dotycząca inteligencji kulinarnej – świadomego podejścia do jedzenia jako elementu zdrowego stylu życia i budowania gościnności w turystyce. Również Ewa Borycka ze Świętokrzyskiej Izby Rolniczej podkreśliła rolę lokalnych produktów w tworzeniu autentycznej i zdrowej oferty gastronomicznej.

Inspiracje zza granicy i caravaning jako filozofia

O międzynarodowych doświadczeniach w turystyce uzdrowiskowej mówiła Ivana Bilkova, była posłanka czeskiego parlamentu i ekspertka w dziedzinie promocji Czech w Polsce. Z kolei Adam Cieplak, twórca popularnego portalu Wyprawomaniak.pl, dzielił się swoją wizją podróżowania kamperem, ukazując caravaning jako sposób na życie w rytmie slow i w zgodzie z naturą.

 

Polecane aktualności
27 kwietnia 2025
Targi Slow Travel, poświęcone turystyce zdrowotnej, ekologii i świadomemu stylowi życia, dzięki wsparciu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi stały się miejscem prezentacji działalności instytucji służących rolnictwu, także ośrodków doradztwa rolniczego oraz gospodarstw oferujących regionalne smakołyki z różnych stron Polski.
27 kwietnia 2025
- Targi Kielce to przestrzeń nowoczesnych idei, które odpowiadają na potrzeby współczesnego świata – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski, odwiedzając wystawy SlowTravel, Expo2Bee, Camper&Travel oraz Dom, Ogród i Ty. Zwrócił uwagę, że Targi Kielce od lat pełnią ważną rolę nie tylko w promocji różnych branż, ale także w kreowaniu nowych kierunków rozwoju gospodarczego.
26 kwietnia 2025
Jak Czesi korzystają z oferty uzdrowiskowej? Odpowiadając krótko – chętnie. O czeskich trendach, zwyczajach i tradycjach związanych ze zdrowotnymi podróżami, podczas II Forum Turystyki Zdrowotnej towarzyszącemu targom SlowTravel, opowiedziała Ivana Bilkova - wieloletnia dyrektor zagranicznego przedstawicielstwa Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego w Polsce, z działalnością na Litwie i Łotwie, a także była wiceminister w czeskim Ministerstwie Rozwoju Regionalnego.
26 kwietnia 2025
Pasjonaci zdrowego stylu życia, amatorzy agroturystyki i turystyki zdrowotnej i smakosze produktów ekologicznych przyjechali do Targów Kielce na trwające 26 i 27 kwietnia targi SlowTravel. Otwarcie imprezy odbyło się w sobotę, tuż przed południem, i było okazją do rozmów o turystyce, zdrowiu i znaczeniu wypoczynku w dzisiejszym dynamicznym świecie.
26 kwietnia 2025
Dom, natura, podróże i zdrowie – wszystko to znajdziesz w jednym miejscu. W Targach Kielce trwają cztery wyjątkowe wydarzenia, które łączą pasję, wiedzę i styl życia. Od dziś do 27 kwietnia hale wystawiennicze zamieniają się w przestrzeń pełną pomysłów, emocji i spotkań. Sprawdź, co czeka na Ciebie w ten weekend!
16 kwietnia 2025
Z okazji I edycji Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz towarzyszących temu wydarzeniu imprez w dniach 25-27 kwietnia Kielecki Rower Miejski będzie dostępny za 1 złotych za 12 godzin użytkowania. Dodatkowo na czas targów powstanie stacja rowerów "Targi Kielce" przed terminalem wschodnim kieleckiego ośrodka wystawienniczego.
15 kwietnia 2025
Wśród wyjątkowych smaków i regionalnych opowieści 26 i 27 kwietnia podczas Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 czekać na nas będzie Jagodowe Pole – rodzinna plantacja z Modliborzyc, położona u stóp Gór Świętokrzyskich, specjalizująca się w uprawie niezwykłej jagody kamczackiej. To owoc o intensywnym smaku i wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, dojrzewający w słonecznej Sandomierszczyźnie – miejscu, gdzie natura oddycha pełną piersią.
10 kwietnia 2025
Czy ekologiczna, wytwarzana według tradycyjnych receptur i w naturalnych warunkach żywność może być jedną z dróg do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia? Na pewno tak. „Zdrowie od kuchni - siła lokalnych produktów” – pod takim hasłem, podczas II Świętokrzyskiego Forum Turystyki Zdrowotnej, odbędzie się prelekcja Ewy Boryckiej ze Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach.