W-komisji-oceny-prod.-regionalnych-w-Konkursie-Nasze-Kulinarne-Dziedzictwo.JPG
Ewa Borycka, członkini oceny produktów regionalnych w Konkursie Regionalnym "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

Ewa Borycka: zdrowie od kuchni

10 kwietnia 2025
Czy ekologiczna, wytwarzana według tradycyjnych receptur i w naturalnych warunkach żywność może być jedną z dróg do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia? Na pewno tak. „Zdrowie od kuchni - siła lokalnych produktów” – pod takim hasłem, podczas II Świętokrzyskiego Forum Turystyki Zdrowotnej, odbędzie się prelekcja Ewy Boryckiej ze Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach.

Ewa Borycka od 1999 roku związana jest ze Świętokrzyską Izbą Rolniczą w Kielcach, jako główny specjalista ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego. Jest współtwórczynią i wiceprezesem Świętokrzyskiej Federacji Agroturystyki i Turystyki Wiejskiej.

Ewa Borycka to od wielu lat organizatorka i wykładowczyni szkoleń agroturystycznych i z zakresu turystyki wiejskiej oraz produktów regionalnych i rolniczego handlu detalicznego. Organizatorka wyjazdów studyjnych z zakresu turystyki wiejskiej, żywności regionalnej w krajach Unii Europejskiej i w Polsce, organizatorka konferencji wojewódzkich i krajowych dotyczących turystyki wiejskiej, dziedzictwa kulturowego i kulinarnego. Członkini Rady ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa Świętokrzyskiego przy Marszalku Województwa Świętokrzyskiego.

Ewa Borycka była pomysłodawczynią i organizatorką konkursu dotyczącego rozwoju i promocji żywności produkowanej i przetwarzanej w gospodarstwach rolnych województwa świętokrzyskiego pn. "Kuchnia świętokrzyska czaruje", organizowanego w latach 2018-2023.

Jest wieloletnią członkinią komisji konkursowej w Konkursie Regionalnym "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów".

Polecane aktualności
16 kwietnia 2025
Z okazji I edycji Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz towarzyszących temu wydarzeniu imprez w dniach 25-27 kwietnia Kielecki Rower Miejski będzie dostępny za 1 złotych za 12 godzin użytkowania. Dodatkowo na czas targów powstanie stacja rowerów "Targi Kielce" przed terminalem wschodnim kieleckiego ośrodka wystawienniczego.
15 kwietnia 2025
Wśród wyjątkowych smaków i regionalnych opowieści 26 i 27 kwietnia podczas Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 czekać na nas będzie Jagodowe Pole – rodzinna plantacja z Modliborzyc, położona u stóp Gór Świętokrzyskich, specjalizująca się w uprawie niezwykłej jagody kamczackiej. To owoc o intensywnym smaku i wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, dojrzewający w słonecznej Sandomierszczyźnie – miejscu, gdzie natura oddycha pełną piersią.
08 kwietnia 2025
W II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej, odbywającym się równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel, weźmie udział wyjątkowa ekspertka - Ivana Bilkova, przez wiele lat dyrektor Zagranicznego Przedstawicielstwa Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego w Polsce, z działalnością na Litwę oraz Łotwę.
31 marca 2025
Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Pan Rafał Szmytke objął Patronat Honorowy nad Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz oraz II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej. Dziękujemy!
28 marca 2025
Informacja ta na pewno ucieszy osoby z niepełnosprawnościami, które pragną żyć aktywnie i z satysfakcją. Podczas odbywających się 26 i 27 kwietnia Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 gościć będzie bowiem Ogólnopolska Sieć Turystyki Wytchnieniowej, która zrzesza osoby i podmioty z całej Polski, zajmujące się turystyką społeczną oraz te odpowiedzialne za wdrażanie i realizację różnych form opieki wytchnieniowej właśnie dla osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin.
14 marca 2025
Targi Kielce konsekwentnie umacniają swoją pozycję jako kluczowy gracz na rynku targowym, stawiając na rozwój dwóch strategicznych obszarów – bezpieczeństwa oraz branży agro. Podczas briefingu prasowego Prezes Andrzej Mochoń podkreślił znaczenie wydarzeń takich jak Agrotech, Expo2Bee, Slowtravel i Hippikon Expo, które stają się nową wizytówką targów. Minister Czesław Siekierski zwrócił uwagę na rolę Agrotechu w kontekście wyzwań, z jakimi mierzy się sektor rolniczy.
04 marca 2025
Winnica położona jest w samym sercu Tulibowa w powiecie lipnowskim, niedaleko najszerszego w Polsce koryta rzeki Wisły, w województwie kujawsko-pomorskim. Winnica Tulibowo to miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność w sztuce tworzenia wyjątkowych win. Jest jedną z niewielu winnic w Polsce, która produkuje wino z jagody kamczackiej, ponadto od niespełna roku w ofercie ma również wina gronowe. Jej wyroby będziemy mogli poznać podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych.
03 marca 2025
Kolejni wystawcy deklarują swój udział w Świętokrzyskim Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Targach Kielce 26 i 27 kwietnia, równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel. Wśród nich są właściciele znanych i cenionych w regionie winnic.