Aktualności

Ewa Borycka: zdrowie od kuchni
Ewa Borycka od 1999 roku związana jest ze Świętokrzyską Izbą Rolniczą w Kielcach, jako główny specjalista ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego. Jest współtwórczynią i wiceprezesem Świętokrzyskiej Federacji Agroturystyki i Turystyki Wiejskiej.
Ewa Borycka to od wielu lat organizatorka i wykładowczyni szkoleń agroturystycznych i z zakresu turystyki wiejskiej oraz produktów regionalnych i rolniczego handlu detalicznego. Organizatorka wyjazdów studyjnych z zakresu turystyki wiejskiej, żywności regionalnej w krajach Unii Europejskiej i w Polsce, organizatorka konferencji wojewódzkich i krajowych dotyczących turystyki wiejskiej, dziedzictwa kulturowego i kulinarnego. Członkini Rady ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa Świętokrzyskiego przy Marszalku Województwa Świętokrzyskiego.
Ewa Borycka była pomysłodawczynią i organizatorką konkursu dotyczącego rozwoju i promocji żywności produkowanej i przetwarzanej w gospodarstwach rolnych województwa świętokrzyskiego pn. "Kuchnia świętokrzyska czaruje", organizowanego w latach 2018-2023.
Jest wieloletnią członkinią komisji konkursowej w Konkursie Regionalnym "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów".