Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie

Opis
Krówka to wyrób tradycyjny znany i wyrabiany przez nasze babcie. Niepowtarzalny smak dzieciństwa jest rzeczywiście niepowtarzalny, bo znakomite cukierki powstają w Opatowie od ponad 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienioną metodą.

To ręczna – w najlepszym tego słowa znaczeniu – rzemieślnicza produkcja słodkości. Krówka opatowska ma, tylko sobie właściwą, lekko ciągliwą konsystencję, przechodzącą w delikatną kruchość i coś, czego próżno szukać u innych krówek – charakterystyczną „łezkę” w środku.

Wyrób produkowany jest z naturalnych produktów: mleka najwyższej jakości, cukru, syropu ziemniaczanego, tłuszczu roślinnego bez dodatku konserwantów i środków barwiących.

Jedyne urządzenia użyte w procesie produkcji opatowskiego smakołyku to specjalne mieszalniki, wyparki i sondy do zagęszczania mleka. Resztę robi się ręcznie. Masa krówkowa, gotowana w wysokiej temperaturze, jest wylewana na specjalne stoły chłodnicze, na których tężeje.

Po schłodzeniu jest ręcznie krojona na płaty i przenoszona na krajalnicę, która tnie je na długie paski. Następnie paski trafiają na stoły, gdzie kroi się je ręcznie w kostkę, aż wreszcie – pakuje (także ręcznie) w estetyczne, kolorowe papierki. Zobacz film „Jak powstaje Krówka Opatowska„.

Jedna kobieta przez 8 godzin jest w stanie zapakować 100 kg krówek dziennie, czyli mniej więcej 6000 sztuk. Dziennie wytwarza się do półtorej tony krówek, czyli ok. 90 tyś. Cukierków.

Krówka Opatowska jako jedyna Krówka w Polsce ma swoje święto! Co roku największą atrakcją imprezy jest pokaz ręcznego krojenia i zawijania krówek na czas oraz słodkie konkursy. Święto przyciąga zarówno dzieci, młodzież i dorosłych.

W końcu każdy z nas uwielbia Krówki Opatowskie!
Branża
Inne
Pokaż podobne firmy
14-16.03.2025
Godziny otwarcia
  • 14 III 2025
    10:00 - 17:00
  • 15 III 2025
    09:00 - 17:00
  • 16 III 2025
    09:00 - 17:00