Aktualności

Na widowni jak w ulu! Mnóstwo słuchaczy na pszczelich prelekcjach w ramach Expo2Bee
Prezentację dotyczącą badań poświęconych życiu pszczół w ulach magazynowych i okrągłych przygotowali przedstawiciele firmy Bienenkugel. Andreas Heidinger, konstruktor i pszczelarz z 20-letnim doświadczeniem, a także apiterapeuta przybliżył słuchaczom techniczną stronę budowy i właściwości uli. Zaprezentował także ich możliwości apiterapeutyczne – powietrze z ula można wdychać w celach zdrowotnych, można również słuchać dźwięków działających tam pszczół przez słuchawki podłączone do ula.
Dr Ewa Waś z HoneyLab opowiedziała o jakości wosku pszczelego i węzy oraz wpływie zafałszowań węzy na jakość pszczelich produktów. Zgodnie z przedstawionymi przez nią statystykami, zafałszowania nie są sporadyczne. Podkreślała, jak dużym zagrożeniem mogą być zanieczyszczenia spowodowane obecnością ropopochodnej stearyny.
O Miodowej Klinice i Światowym Centrum Apiterapii w Kamiannej mówiła natomiast Renata Stalmach – prezes Fundacji Po zdrowie do natury i inicjatorka marki lokalnej Miodny Szlak. Przybliżyła gościom założenia apiterapii w kontekście innowacyjnych form turystyki.
Temat badań nad jakością produktów pszczelich przystępnie zreferowała Katarzyna Kusyk z Instytutu Ogrodnictwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Mówiła o możliwościach analitycznych nowoczesnego laboratorium Instytutu. Część wykładu poświęciła badaniom wosku, klasyfikacji miodów, ale również produktom pszczelim w ujęciu naukowo-badawczym.
Dr Sylwia Łopuch z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przybliżyła gościom problem zagrożeń w środowisku życia pszczół. Opowiedziała o roli zapylaczy oraz rodzajach i jakości zapyleń. W jej wystąpieniu nie zabrakło również ciekawostek z życia nocnych zapylaczy – ciem.
Nadzór Inspekcji Weterynaryjnej nad wprowadzaniem do obrotu nieprzetworzonych produktów pszczelich był z kolei tematem wystąpienia lekarza weterynarii Krzysztof Chmielowca z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Prawdziwe tłumy słuchaczy przyciągnęła na widownię Natalia Jakubus, szerzej znana jako Pszczelara, za sprawą prowadzonych w social mediach kanałów poświęconych pszczołom, miodom i życiu w zgodzie z naturą. Popularna Pszczelara mówiła o budowaniu marki osobistej na pasji, z uwzględnieniem kwestii marketingu i świadomości konsumenckiej.
O działaniu legalnych mikro-gorzelni rzemieślniczych, które mogą stanowić pomysł na alternatywne wykorzystanie miodu opowiadał Cezary Trzciński z Manufaktury Alkoholu. Poruszył prawne aspekty funkcjonowania gorzelni i uwzględnił ich otoczenie ekonomiczne.
/ELS/