wino25-1460x1080-aktualnosc.jpg
Wina ze świętokrzyskich winnic z powodzeniem rywalizują w konkursach

Gratka dla miłośników wina i regionalnej kuchni

13 lutego 2025
Po długich latach zapaści i absolutnego niebytu, rozkwita świętokrzyskie winiarstwo a wiele win produkowanych w naszym regionie może zachwycić i z powodzeniem stawać w szranki w prestiżowych międzynarodowych konkursach sommelierskich. By się o tym przekonać, nie trzeba wiele - wystarczy wziąć udział w Świętokrzyskim Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Targach Kielce już 26 i 27 kwietnia, równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel.

Świętokrzyskie wina? Naprawdę warto!

Świętokrzyskie winiarstwo, którego historia sięga prawie 900 lat, po długich latach uśpienia przeżywa prawdziwy renesans. Ostatnie dwie dekady zaowocowały powstaniem 45 winnic, w większości na terenach, gdzie winorośl uprawiana była w latach świetności. Właśnie w okolicach Opatowa, Sandomierza, Buska-Zdroju, Pińczowa, Szydłowa, Ostrowca Świętokrzyskiego czy Bodzentyna funkcjonują dziś profesjonalne gospodarstwa winiarskie produkujące wina białe, różowe i czerwone (a nawet pomarańczowe!).

Areały winorośli zajmują od kilkudziesięciu arów do kilku hektarów, zaś wśród najbardziej popularnych odmian dominują białe: Muscaris, Solaris, Seyval Blanc, Riesling, Hibernal Chardonnay i Johanniter. Odmiany na wina czerwone, to przede wszystkim Regent i Rondo, ale popularnością cieszą się też Leon Millot, Zweigelt, Cabernet Cantor czy Marechal Foch.

- Łączna powierzchnia upraw w Świętokrzyskiem to 62 hektary. W związku z ociepleniem klimatu pojawiają się tendencje do nasadzeń szczepów bardziej wymagających, jak Gewürztraminer czy Pinot Noir. – mówi Marceli Małkiewicz działający w Fundacji „Świętokrzyskie Winnice” , właściciel „Winnicy Sandomierskiej” znajdującej się w Górach Wysokich w gminie Dwikozy. - Nasz region charakteryzuje się pagórkowatym terenem oraz różnorodnymi podłożami skalistymi idealnymi dla mineralności win. Wina przez to mają bogaty bukiet i długi smak, co stawia je w półce win jakościowych. Winiarze to pasjonaci, którzy z ogromnym zaangażowaniem podchodzą do wytwarzania swoich trunków. Podczas pielęgnacji owoców wybierają najbardziej dorodne, słodkie i aromatyczne grona, z których tylko przy pomocy naturalnych lub specjalistycznych drożdży winiarskich wykonują swoje nastawy.  Zaletą naszych win jest również ręczny zbiór owoców – dodaje Marceli Małkiewicz.

Zdecydowana większość świętokrzyskich win oferowana jest w oficjalnej sprzedaży i cieszy się dużym wzięciem. Jeszcze nie tak dawno traktowane były jako ciekawostka a popyt na nie wynikał z zaciekawienia miłośników „napoju bogów” tym, co nowe, nieznane, dziś są kupowane po prostu ze względu na wysoką jakość. Pojawiają się w sklepach, restauracjach, zamawiane są na okolicznościowe imprezy, nierzadko są nabywane są z przeznaczeniem na ekskluzywny, oryginalny prezent.

Enoturystyka rośnie w siłę

Zainteresowanie miłośników rodzimym winem nie ogranicza się tylko do delektowania trunkiem. Pasjonaci chcą poznawać historię winiarstwa, metody uprawy winorośli, tradycyjne techniki winifikacji. Stąd enoturystyka, czyli turystyka winiarska, staje się w Świętokrzyskiem coraz bardziej popularna. Zdecydowana większość winnic przyjmuje gości z otwartymi rękoma. Rozmowa z właścicielem o tajemnicach wytwarzania wina, zwiedzanie winnicy samodzielnie lub z winiarzem, możliwość skosztowania szlachetnego grona zerwanego wprost z krzewu, degustacja trunków i oczywiście zakupy, to tylko część atrakcji. Wiele gospodarstw oferuje wizyty w piwniczkach z dojrzewającymi winami, organizuje na terenie posiadłości pikniki i kolacje, zapewnia noclegi w pomieszczeniach zlokalizowanych w winnicach.

 Świętokrzyski Festiwal Wina i Produktów Regionalnych

Wydarzenie, które odbędzie się w Targach Kielce 26 i 27 kwietnia, równocześnie z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel oraz II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej, będzie nie lada gratką! 

Winiarze przedstawią prezentacje dotyczące sztuki sommelierskiej , specyfiki świętokrzyskich win, ich produkcji, uprawy winorośli, enoturystyki i oferty winnic w Świętokrzyskiem. Opowiedzą o swoich winach oraz przeprowadzą bezpłatne degustacje. Stoiska będą cechowały się zróżnicowanym wyglądem i ofertą proponowanych win.

Festiwal Wina i Produktów Regionalnych będzie także wyjątkową okazją, by odwiedzić stoiska z lokalnymi produktami kulinarnymi, poznać pyszności przygotowane w oparciu o najlepsze tradycyjne receptury. Będzie można skosztować miodów, serów, także innych produktów wytwarzanych w oparciu o naturalne składniki. Odbędą się degustacje, warsztaty kulinarne oraz spotkania z producentami, którzy opowiedzą o wytwarzaniu niecodziennych produktów.

 

Polecane aktualności
27 kwietnia 2025
Targi Slow Travel, poświęcone turystyce zdrowotnej, ekologii i świadomemu stylowi życia, dzięki wsparciu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi stały się miejscem prezentacji działalności instytucji służących rolnictwu, także ośrodków doradztwa rolniczego oraz gospodarstw oferujących regionalne smakołyki z różnych stron Polski.
27 kwietnia 2025
- Targi Kielce to przestrzeń nowoczesnych idei, które odpowiadają na potrzeby współczesnego świata – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski, odwiedzając wystawy SlowTravel, Expo2Bee, Camper&Travel oraz Dom, Ogród i Ty. Zwrócił uwagę, że Targi Kielce od lat pełnią ważną rolę nie tylko w promocji różnych branż, ale także w kreowaniu nowych kierunków rozwoju gospodarczego.
26 kwietnia 2025
II Świętokrzyskie Forum Turystyki Zdrowotnej zgromadziło w Targach Kielce ekspertów, przedstawicieli branży turystycznej, właścicieli obiektów noclegowych oraz promotorów zdrowego stylu życia z całej Polski i zagranicy. Zaprezentowali szeroką ofertę dla osób, które chcą zadbać o ciało i duszę.
26 kwietnia 2025
Jak Czesi korzystają z oferty uzdrowiskowej? Odpowiadając krótko – chętnie. O czeskich trendach, zwyczajach i tradycjach związanych ze zdrowotnymi podróżami, podczas II Forum Turystyki Zdrowotnej towarzyszącemu targom SlowTravel, opowiedziała Ivana Bilkova - wieloletnia dyrektor zagranicznego przedstawicielstwa Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego w Polsce, z działalnością na Litwie i Łotwie, a także była wiceminister w czeskim Ministerstwie Rozwoju Regionalnego.
26 kwietnia 2025
Pasjonaci zdrowego stylu życia, amatorzy agroturystyki i turystyki zdrowotnej i smakosze produktów ekologicznych przyjechali do Targów Kielce na trwające 26 i 27 kwietnia targi SlowTravel. Otwarcie imprezy odbyło się w sobotę, tuż przed południem, i było okazją do rozmów o turystyce, zdrowiu i znaczeniu wypoczynku w dzisiejszym dynamicznym świecie.
26 kwietnia 2025
Dom, natura, podróże i zdrowie – wszystko to znajdziesz w jednym miejscu. W Targach Kielce trwają cztery wyjątkowe wydarzenia, które łączą pasję, wiedzę i styl życia. Od dziś do 27 kwietnia hale wystawiennicze zamieniają się w przestrzeń pełną pomysłów, emocji i spotkań. Sprawdź, co czeka na Ciebie w ten weekend!
16 kwietnia 2025
Z okazji I edycji Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz towarzyszących temu wydarzeniu imprez w dniach 25-27 kwietnia Kielecki Rower Miejski będzie dostępny za 1 złotych za 12 godzin użytkowania. Dodatkowo na czas targów powstanie stacja rowerów "Targi Kielce" przed terminalem wschodnim kieleckiego ośrodka wystawienniczego.
15 kwietnia 2025
Wśród wyjątkowych smaków i regionalnych opowieści 26 i 27 kwietnia podczas Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 czekać na nas będzie Jagodowe Pole – rodzinna plantacja z Modliborzyc, położona u stóp Gór Świętokrzyskich, specjalizująca się w uprawie niezwykłej jagody kamczackiej. To owoc o intensywnym smaku i wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, dojrzewający w słonecznej Sandomierszczyźnie – miejscu, gdzie natura oddycha pełną piersią.