wino25-1460x1080-aktualnosc.jpg
Wina ze świętokrzyskich winnic z powodzeniem rywalizują w konkursach

Gratka dla miłośników wina i regionalnej kuchni

13 lutego 2025
Po długich latach zapaści i absolutnego niebytu, rozkwita świętokrzyskie winiarstwo a wiele win produkowanych w naszym regionie może zachwycić i z powodzeniem stawać w szranki w prestiżowych międzynarodowych konkursach sommelierskich. By się o tym przekonać, nie trzeba wiele - wystarczy wziąć udział w Świętokrzyskim Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Targach Kielce już 26 i 27 kwietnia, równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel.

Świętokrzyskie wina? Naprawdę warto!

Świętokrzyskie winiarstwo, którego historia sięga prawie 900 lat, po długich latach uśpienia przeżywa prawdziwy renesans. Ostatnie dwie dekady zaowocowały powstaniem 45 winnic, w większości na terenach, gdzie winorośl uprawiana była w latach świetności. Właśnie w okolicach Opatowa, Sandomierza, Buska-Zdroju, Pińczowa, Szydłowa, Ostrowca Świętokrzyskiego czy Bodzentyna funkcjonują dziś profesjonalne gospodarstwa winiarskie produkujące wina białe, różowe i czerwone (a nawet pomarańczowe!).

Areały winorośli zajmują od kilkudziesięciu arów do kilku hektarów, zaś wśród najbardziej popularnych odmian dominują białe: Muscaris, Solaris, Seyval Blanc, Riesling, Hibernal Chardonnay i Johanniter. Odmiany na wina czerwone, to przede wszystkim Regent i Rondo, ale popularnością cieszą się też Leon Millot, Zweigelt, Cabernet Cantor czy Marechal Foch.

- Łączna powierzchnia upraw w Świętokrzyskiem to 62 hektary. W związku z ociepleniem klimatu pojawiają się tendencje do nasadzeń szczepów bardziej wymagających, jak Gewürztraminer czy Pinot Noir. – mówi Marceli Małkiewicz działający w Fundacji „Świętokrzyskie Winnice” , właściciel „Winnicy Sandomierskiej” znajdującej się w Górach Wysokich w gminie Dwikozy. - Nasz region charakteryzuje się pagórkowatym terenem oraz różnorodnymi podłożami skalistymi idealnymi dla mineralności win. Wina przez to mają bogaty bukiet i długi smak, co stawia je w półce win jakościowych. Winiarze to pasjonaci, którzy z ogromnym zaangażowaniem podchodzą do wytwarzania swoich trunków. Podczas pielęgnacji owoców wybierają najbardziej dorodne, słodkie i aromatyczne grona, z których tylko przy pomocy naturalnych lub specjalistycznych drożdży winiarskich wykonują swoje nastawy.  Zaletą naszych win jest również ręczny zbiór owoców – dodaje Marceli Małkiewicz.

Zdecydowana większość świętokrzyskich win oferowana jest w oficjalnej sprzedaży i cieszy się dużym wzięciem. Jeszcze nie tak dawno traktowane były jako ciekawostka a popyt na nie wynikał z zaciekawienia miłośników „napoju bogów” tym, co nowe, nieznane, dziś są kupowane po prostu ze względu na wysoką jakość. Pojawiają się w sklepach, restauracjach, zamawiane są na okolicznościowe imprezy, nierzadko są nabywane są z przeznaczeniem na ekskluzywny, oryginalny prezent.

Enoturystyka rośnie w siłę

Zainteresowanie miłośników rodzimym winem nie ogranicza się tylko do delektowania trunkiem. Pasjonaci chcą poznawać historię winiarstwa, metody uprawy winorośli, tradycyjne techniki winifikacji. Stąd enoturystyka, czyli turystyka winiarska, staje się w Świętokrzyskiem coraz bardziej popularna. Zdecydowana większość winnic przyjmuje gości z otwartymi rękoma. Rozmowa z właścicielem o tajemnicach wytwarzania wina, zwiedzanie winnicy samodzielnie lub z winiarzem, możliwość skosztowania szlachetnego grona zerwanego wprost z krzewu, degustacja trunków i oczywiście zakupy, to tylko część atrakcji. Wiele gospodarstw oferuje wizyty w piwniczkach z dojrzewającymi winami, organizuje na terenie posiadłości pikniki i kolacje, zapewnia noclegi w pomieszczeniach zlokalizowanych w winnicach.

 Świętokrzyski Festiwal Wina i Produktów Regionalnych

Wydarzenie, które odbędzie się w Targach Kielce 26 i 27 kwietnia, równocześnie z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel oraz II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej, będzie nie lada gratką! 

Winiarze przedstawią prezentacje dotyczące sztuki sommelierskiej , specyfiki świętokrzyskich win, ich produkcji, uprawy winorośli, enoturystyki i oferty winnic w Świętokrzyskiem. Opowiedzą o swoich winach oraz przeprowadzą bezpłatne degustacje. Stoiska będą cechowały się zróżnicowanym wyglądem i ofertą proponowanych win.

Festiwal Wina i Produktów Regionalnych będzie także wyjątkową okazją, by odwiedzić stoiska z lokalnymi produktami kulinarnymi, poznać pyszności przygotowane w oparciu o najlepsze tradycyjne receptury. Będzie można skosztować miodów, serów, także innych produktów wytwarzanych w oparciu o naturalne składniki. Odbędą się degustacje, warsztaty kulinarne oraz spotkania z producentami, którzy opowiedzą o wytwarzaniu niecodziennych produktów.

 

Polecane aktualności
16 kwietnia 2025
Z okazji I edycji Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz towarzyszących temu wydarzeniu imprez w dniach 25-27 kwietnia Kielecki Rower Miejski będzie dostępny za 1 złotych za 12 godzin użytkowania. Dodatkowo na czas targów powstanie stacja rowerów "Targi Kielce" przed terminalem wschodnim kieleckiego ośrodka wystawienniczego.
15 kwietnia 2025
Wśród wyjątkowych smaków i regionalnych opowieści 26 i 27 kwietnia podczas Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 czekać na nas będzie Jagodowe Pole – rodzinna plantacja z Modliborzyc, położona u stóp Gór Świętokrzyskich, specjalizująca się w uprawie niezwykłej jagody kamczackiej. To owoc o intensywnym smaku i wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, dojrzewający w słonecznej Sandomierszczyźnie – miejscu, gdzie natura oddycha pełną piersią.
10 kwietnia 2025
Czy ekologiczna, wytwarzana według tradycyjnych receptur i w naturalnych warunkach żywność może być jedną z dróg do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia? Na pewno tak. „Zdrowie od kuchni - siła lokalnych produktów” – pod takim hasłem, podczas II Świętokrzyskiego Forum Turystyki Zdrowotnej, odbędzie się prelekcja Ewy Boryckiej ze Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach.
08 kwietnia 2025
W II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej, odbywającym się równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel, weźmie udział wyjątkowa ekspertka - Ivana Bilkova, przez wiele lat dyrektor Zagranicznego Przedstawicielstwa Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego w Polsce, z działalnością na Litwę oraz Łotwę.
31 marca 2025
Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Pan Rafał Szmytke objął Patronat Honorowy nad Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 oraz oraz II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej. Dziękujemy!
28 marca 2025
Informacja ta na pewno ucieszy osoby z niepełnosprawnościami, które pragną żyć aktywnie i z satysfakcją. Podczas odbywających się 26 i 27 kwietnia Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 gościć będzie bowiem Ogólnopolska Sieć Turystyki Wytchnieniowej, która zrzesza osoby i podmioty z całej Polski, zajmujące się turystyką społeczną oraz te odpowiedzialne za wdrażanie i realizację różnych form opieki wytchnieniowej właśnie dla osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin.
14 marca 2025
Targi Kielce konsekwentnie umacniają swoją pozycję jako kluczowy gracz na rynku targowym, stawiając na rozwój dwóch strategicznych obszarów – bezpieczeństwa oraz branży agro. Podczas briefingu prasowego Prezes Andrzej Mochoń podkreślił znaczenie wydarzeń takich jak Agrotech, Expo2Bee, Slowtravel i Hippikon Expo, które stają się nową wizytówką targów. Minister Czesław Siekierski zwrócił uwagę na rolę Agrotechu w kontekście wyzwań, z jakimi mierzy się sektor rolniczy.
04 marca 2025
Winnica położona jest w samym sercu Tulibowa w powiecie lipnowskim, niedaleko najszerszego w Polsce koryta rzeki Wisły, w województwie kujawsko-pomorskim. Winnica Tulibowo to miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność w sztuce tworzenia wyjątkowych win. Jest jedną z niewielu winnic w Polsce, która produkuje wino z jagody kamczackiej, ponadto od niespełna roku w ofercie ma również wina gronowe. Jej wyroby będziemy mogli poznać podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych.