1z6m5927-20211015-TargiKielce-Sigma-Teo-Vafidis-kolacja-charytatywna-2.jpg
Piotr Makuła z żoną w otoczeniu osób, które wsparły go leczeniu.

Kolacja charytatywna w wieży Targów Kielce z pomocą dla pana Piotra

18 października 2021
Znakomici szefowie kuchni, a wśród nich znany grecki ekspert kulinarny Teo Vafidis gotowali w szczytnym celu. Kolacja, na którą przygotowali dania, została zlicytowana a dochód wsparł leczenie chorego na stwardnienie rozsiane Piotra Makuły z Chmielnika. Wydarzenie miało miejsce w piątek, 15 października, w wieży Targów Kielce.

Kilka osób wylicytowało kolację złożoną z dań przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni w Kielcach - Michała Markowicza, Mirosława Ciołaka, Tomasza Zapałę, Konrada Stokowca i Wiesława Tyrałę. Deser przygotował Paweł Buras, ceniony cukiernik i właściciel Cukierni Kalinka. Za obsługę odpowiadał Robert Pasiek, właściciel kieleckiego Hotelu S7. Gościem specjalnym kolacji był Teo Vafidis, znany kucharz greckiego pochodzenia.

Licytacja ruszyła w czwartek, 7 października i trwała do poniedziałku, 11 października, do godziny 21. Wygrały osoby, które wylicytowały najwyższą kwotę. Każdy zabrał osobę towarzyszącą. Kolację podano w najwyżej położonej „restauracji” w mieście - w wieży widokowej Targów Kielce.

 

Zebrane pieniądze zostały przekazane Piotrowi Makule z Chmielnika. W 2007 roku zdiagnozowano u niego stwardnienie rozsiane - chorobę nieuleczalną, która krok po kroku odbiera mu sprawność. Ciągła rehabilitacja, wizyty u specjalistów (często prywatne), dojazdy są bardzo kosztowne. Szansą może być lek, na który Piotra nie stać. Miesięczna kwota, jaka jest mu potrzebna na zakup tego leku to 8 tysięcy złotych. Żeby leczenie przyniosło jakiekolwiek efekty, potrzebne są pieniądze na dwuletnią terapię. Aby pomóc Piotrowi nadal można  wpłacać pieniądze na zbiórkę - TUTAJ