Aktualności
APEL Polskiego Związku Przetwórców Tworzyw Sztucznych
Żywność zapakowana trwale i szczelnie w opakowania z tworzyw sztucznych jednorazowego użytku daje konsumentowi gwarancję, że jej produkcja jest poddana bardzo surowemu reżimowi higienicznemu, który ma zagwarantować najwyższy stopień czystości, co oznacza atmosferę bezpieczną biologicznie. Produkty zapakowane w przezroczyste opakowania plastikowe eliminują również chęć ich otwarcia i manipulacji towarem, a poprzez wysoką barierowość plastiku zabezpieczają go całkowicie. Tak zapakowana żywność, do momentu trafienia do rąk konsumenta nie ma styczności z innymi osobami, zaś zastosowane do jej ochrony tworzywa sztuczne gwarantują brak dostępu owadów i drobnoustrojów mogących przenosić choroby.
Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że w zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży. W zaleceniach GIS dla przedsiębiorców branży spożywczej czytamy również o konieczności ograniczenia w miarę możliwości ekspozycji w sklepach żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia.
Sytuacja bezpośredniego zagrożenia wymaga stosowania środków nadzwyczajnych, zaś zdrowie i życie są dobrami najwyższymi, wymagającymi bezwzględnej ochrony. Wszyscy mamy obowiązek podejmować wszelkie środki, które służą eliminacji, a co najmniej wydatnemu zmniejszeniu, wszelkich ryzyk zagrażających tym wartościom.
Dodatkowych informacji udzielają:
Robert Szyman Maciej Powroźnik
Dyrektor Generalny PZPTS Rzecznik PZPTS
r.szyman@tworzywa.org.pl rzecznik@tworzywa.org.pl
tel. 603 626 656 tel.728 622 000
(AO)