323346456541e0090c49.jpg
O zaletach zdrowotnych i smakowych ryb słodkowodnych podczas I Kongresu Rybactwa Śródlądowego będą mówić specjaliści

O smaku i zdrowiu na I Kongresie Rybactwa Śródlądowego

24 listopada 2015
Specjaliści o wielu zaletach ryb słodkowodnych już 27 listopada w Kielcach

Aspekty zdrowotne i walory żywieniowe ryb słodkowodnych, będą między innymi tematami, które poruszą profesjonaliści podczas I Kongresu Rybactwa Śródlądowego w Targach Kielce 27 listopada.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu, jako profilaktykę wielu chorób żywieniowo zależnych. Dieta bogata w ryby sprzyja zdrowemu odżywianiu w każdym wieku. Ryby słodkowodne choćby takie jak: karp, pstrąg, szczupak, czy sandacz szczególnie polecane są osobom starszym i dzieciom Ze względu na zawartość kwasów omega 3, wpływają na układ nerwowy, dowiedziono też wpływu ryb na zdolności intelektualne. Są one także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Te słodkowodne, goszczą na polskich stołach coraz częściej. Ich walory żywieniowe są bardziej cenione, niż jeszcze parę lat temu. Obok karpia, szczególnie królewskiego - który kojarzy się świątecznie, spożywamy sporo pstrągów, w tym modnego ostatnio pstrąga tęczowego. Właśnie pstrągi mają smaczne chude mięso, i największą zawartość kwasów omega 3 spośród ryb słodkowodnych. 

Organizatorowi kongresu - Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Świętokrzyskiego udało się pozyskać ciekawych prelegentów. O aspektach zdrowotnych ryb słodkowodnych mówić będziedr Jan Żelazny z Państwowego instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Natomiast referat o walorach żywieniowych ryb słodkowodnych wygłosidr inż. Grzegorz Bienkiewicz z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.